EKONOMİ KANALLARINI CANLI İZLEYİN

Gram Altın Fiyatı
Gram altın son yıllarda internet bankacılığı etkisiyle yatırımcıların gözdesi oldu. Canlı takip etmek isteyenler için sayfamızda gram altın fiyatı ve grafikleri bulunuyor.Sayfamızı arada bir yenilerseniz yeni fiyatları görebilirsiniz.

Bakan Yıldız'dan TPAO ve BOTAŞ'ın özelleştirilmesi




Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''BOTAŞ'ın veya TPAO'nun özelleştirilmesi söz konusu değil, böyle bir başlığımız yok'' dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de son 10 yılda elektrik üretiminden dağıtımına, iletimine kadar tüm enerji sektöründe 50 milyar dolarlık yatırım yapıldığını bildirdi.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) lokalinde, ''10. Yılda Türkiye'de Enerji'' konulu bir basın toplantısı düzenledi.

Burada yaptığı konuşmada, dünyada birincil enerji kaynaklarının hala kömür, petrol ve doğalgaz üzerinde gittiğini anlatan Yıldız, yenilenebilir enerji kaynaklarında da çevreye rağmen değil, çevreyle beraber yürütülecek bir çalışma ortaya konulmaya çalışıldığını söyledi.

2035 yılı itibariyle dünyanın daha temiz kalabilmesi için kömürün ve petrolün tüketiminin bir miktar azaltılması yönünde bir senaryo olduğunu kaydeden Yıldız, doğalgazın ise hemen hemen yerini koruduğu bir yapının öngörüldüğünü dile getirdi.

-Türkiye'de durum-
Türkiye'de 2011 yılında ulaştırmadan, evsel kullanımına kadar enerjide 116 milyon ton eşdeğer petrole denk gelen bir kullanım oluştuğunu belirten Enerji Bakanı, 2023 yılı hedefinde 218 milyon ton eşdeğer petrole denk gelen bir enerji yapısının oluşturulacağını söyledi.

Türkiye'nin elektrik enerjisi üretiminin 229 milyar kilovatsaate (kWh) kadar ulaştığını belirten Yıldız, Türkiye'nin tükettiğinden daha fazla enerjiyi üretebilecek bir yapıya ulaştığını ifade etti.

Enerji üretiminde kamunun payının da giderek düştüğünü anlatan Yıldız, 2002 yılında kurulu güçle yüzde 68 olan kamu payının bugün yüzde 46'lara kadar düştüğünü, özel sektörün payının ise yüzde 54'lere çıktığını bildirdi. Yıldız, özel sektörün yeni kurduğu tesislerin kamunun elindeki 25-30 yıllık santrallerden daha yüksek oluduğu için özel sektörün elektrik üretimindeki payının yüzde 61'lere çıktığını da vurguladı.

Türkiye'nin enerjide kurulu gücünün şu anda 55-56 bin Megavat (MW) civarında olduğunu belirten Yıldız, halen 60 bin MW'lik realize edilmeyi bekleyen lisans müracaatı bulunduğunu da kaydetti.

Son 10 yılda elektrik üretiminden dağıtımına, iletimine kadar tüm enerji sektöründe 50 milyar dolar yatırım yapıldığını ifade eden Yıldız, ''Bunun yüzde 61'ini özel sektör gerçekleştirdi'' dedi.

-Kömür kullanımı-
Kömürün Türkiye için son derece önemli olduğunu kaydeden Yıldız, halen dünyada yıllık 7 milyar ton kömür tüketildiğini, bu tüketimin de yaklaşık yarısını tek başına Çin'in gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Bakan Yıldız, Türkiye'nin 2023 yılına kadar 17-18 bin MW'lik bir enerjiyi yerli kömürden karşılayacağı yapıyı oluşturmak istediğini bildirdi.

Kömür yardımları konusunda da bilgi veren Yıldız, son 10 yıl içerisinde sosyal devlet anlayışı içinde 2 milyon aileye kömür yardımı yapıldığını, bunun finansmanının da (yaklaşık 650 milyon lira) tamamen Hazine tarafından yapıldığını söyledi.
Sayın ziyaretçi biliyor musunuz? Bu yazı sizden önce counter kişi tarafından okundu.