Türkiye’nin kredi notunun artışı sonrasında İMKB zirveden inmiyor. Faizler ise düşüş trendinde. Yatırımcılar, şu dönemde en fazla parayı nereye yatıracağını merak ediyor. Notus Portföy’ün Yönetici Ortağı ve aynı zamanda Genel Müdürü Murat Sağman, faizlerin düştüğü ortamlarda yatırımcıların alternatif getiri arayışı olduğuna değinerek, önümüzdeki dönemde hisse ve özel sektör tahvillerinin öne çıkacağına dikkat çekti.
Türkiye’de yaklaşık 400 milyar TL’nin sabit getirili yatırım enstrümanlarında olduğunu belirten Sağman, “Bunun yüzde 10’u yani 40 milyar TL’si banka bonosunda. 8 milyar TL’si ise banka harici özel sektör tahvillerinde. Avrupa’da özel sektörün toplam sabit getirili yatırımlar içindeki payı yüzde 60, ABD’de ise yüzde 74’lerde. Türkiye’de sabit getirili enstrümanlar içinde kamunun ağırlığı fazla. Ancak, 2013’ten itibaren özel sektör fonlarının büyümesini bekliyoruz” diye konuştu.
İMKB’nin toplam büyüklüğünün GSMH’nın yüzde 30’u olduğu bilgisini veren Sağman, bunun gelişmiş ülkelerde yüzde 130’larda, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 90’da olduğunu söyledi.
‘Zirve diye aşağı dönülmez’
Sağman, “İMKB yaklaşık 3 aydır yükseliş trendinde. Hiçbir borsa burası zirve diye aşağı dönmez. Endeksin düşüşe geçmesi için katılımın da geniş olması lazım. Bugünkü tabloda hem yurtdşı hem de yurtiçinde İMKB’ye girmeyen yatırımcı var. Hâlâ yükseliş potansiyeli var” diye konuştu.
“İMKB 50 bin seviyesindeyken ucuzdu. Bugün ucuz değil ama pahalı da değil” diyen Sağman, 2013’te olağanüstü bir gelişme olmazsa endeksin 85-90 bini görebileceğini söyledi. Sağman İMKB’deki yükselişi destekleyen nedenleri şöyle anlattı:
Türkiye büyüyen bir ekonomi ve bu da borsayı destekliyor. 2013’te düşük faiz ortamı özellikle banka, çimento, gayrimenkul gibi sektörleri olumlu etkileyecek. Şirket kârlılıklarında yüzde 10 artış bekleniyor.
İkincisi, düşük faiz ortamı her zaman borsaya yarar. Ancak, daha dikkatli girmek lazım. Şirket seçimi önemli.
Not artışları sonrası 3 ay boyunca hem hisseye hem de bonoya yatırımlar artar. 2013’ün ilk yarısında da bir not beklentisi var. Dolayısıyla, aynı trendi 2013’te de göreceğiz.
Yurtdışında ciddi bir likidite var. İkinci not artışından sonra kurumsal yatırımcılar gelecektir.
Bireysel emeklilik sisteminden (BES) de hisseye önemli girişler olacak. Şu anda BES’teki 20 milyar TL’nin yüzde 15’i (3 milyar TL) hissede. 2015’te BES’te fon büyüklüğünün 50 milyar TL olması bekleniyor. Hisse oranı minimum yüzde 15’te kalsa bile bu 7.5 milyar TL olur. Yani, 2015’e kadar BES’ten net 4.5 milyar TL’lik giriş bekleniyor.
75 milyon TL yönetiyor
Bireysel ve kurumsal portföy yönetimi yapan Notus Portföy, 2011 Aralık ayında üç ortak Evren Bolgün, Naim Koçer ve Murat Sağman tarafından kuruldu. Notus, şu anda 75 milyon TL’lik bir portföy yönetiyor. Şirketin hedefi 4 yıl sonra bunu 500 milyon TL’ye çıkarmak.
Türkiye’de şu anda 35 portföy yönetim şirketi var. Türkiye’deki toplam portföy yönetiminin yüzde 80’ine ilk 5 banka sahip. Dünyada ise bu oran yüzde 50’lerde.
‘Dolarda 1.85-1.90’da satıcı olmalı’
Son dönemde euro’da bir toparlanma olduğuna dikkat çeken Murat Sağman, ancak uzun vadede doların güçleneceğini söyledi. Türkiye’de ise dolar/TL’de eski seviyeleri görmenin zor olduğuna dikkat çeken Sağman, “Dolar 1.70-1.75 seviyesine gelince her zaman alıcı, 1.85-1.90 TL arasında ise her zaman satıcı olmayı tercih ederim” dedi.
‘Altında 1.600 dolar destek’
Sağman’a göre 1980 yılında 850 dolarla zirve yapan altın fiyatlarına enflasyon da eklendiğinde olması gereken seviye 2.300 dolar. Yükselişini sürdürmesi beklenen altının 2013’te 1.900-2.000 dolara gitmesi bekleniyor. Sağman, altının orta ve uzun vadede geri çekilmesinde 1.600 doların destek olduğunu belirtti. Sağman altın fiyatlarının yükseliş nedenlerini şöyle sıraladı:
Reel faizin olmadığı her zaman altın fiyatları yükselir.
Merkez bankaları altın almaya devam ediyor. Çin, Hindistan son 3 yıla kadar altında net satıcıydı. 2010’dan bu yana ise alıcı. Çin’in altın rezervinin oranı yüzde 2, gelişmiş ülkelerde ise yüzde 50’lerde. Dünya ortalaması ise yüzde 10. Çin, altın rezervini yüzde 2’den dünya ortalaması yüzde 10’a çıkarmak isterse bu 5 bin ton altın anlamına geliyor. Bu da 2 yıllık altın üretimi demek.
Altın 1980’de 850 dolarla zirvedeyken altın stoğu kadar para vardı. Bugün altın stoğunun 5 katı para var piyasalarda. Bu kadar paranın yatırıma gideceği yer arasında altın da bulunuyor.
Dünyada enflasyon kaygıları var. Enflasyona karşı koruma aracı olarak altın tercih ediliyor.
Altının arkasında herhangi bir devlet yok, para riski yok. Dolayısıyla yatırım için tercih ediliyor...
AYFER YILDIZ / Milliyet
http://www.bigpara.com/haber-detay/gundem/2013te-borsa-ve-altin-ne-olur/840766/
Sayın ziyaretçi biliyor musunuz? Bu yazı sizden önce kişi tarafından okundu.