Çok değil, sadece 2 işlem günü önce 1.570 dolar civarında olan altının ons fiyatı adeta paraşütsüz bir düşüş gerçekleştirdi ve dün 1.378 dolar ile 2011 yılından bu yana en düşük seviyesine çekildi. Ons fiyatı dün bir ara 1.355 doları da gördü.
Altında hemen herkes bir düşüş bekliyordu. Ancak böylesine sert düşüşün çok kısa sürede gerçekleşmesi tüm uzmanları da şaşırttı. Altının onsunun yüzde 10’a yakın değer kaybederek 1.400 doların altında işlem görmesinin ardından yılların altın uzmanı Dennis Gartman, “40 yıllık borsacıyım ben böyle düşüş görmedim” açıklamasında bulundu.
Raporlar olumsuzdu
Son olarak Goldman Sachs da altın ile ilgili hazırladığı raporda düşüş olabileceğine dikkat çekmişti. Ancak Sachs’ın öngörüsü bile yıl sonu için 1.450 doları gösteriyordu. Oysa altında Goldman Sachs’ın raporunun mürekkebi kurumadan 1.355 dolar seviyesi dahi görüldü.
Peki neden düşüyor?
Altındaki düşüşü yılların kurt borsacısı George Soros’un öncelikle görmesi ve pozisyon değiştirmesi de kimseyi şaşırtmadı. Altının değer kaybının altında pek çok neden var. Makro olarak bakıldığında FED tutanaklarında parasal genişlemeye dair olumsuz görüşlerin artması tetikleyici neden olarak duruyor. Son FED toplantısında parasal genişleme politikasına son verilmesini isteyen üye sayısının arttığı, bu politikanın 2013 sonu itibarıyla sona erebileceği dikkati çekmişti. Parasal genişlemenin durması, altın fiyatlarındaki artışın da sonu olarak algılanmıştı.
Rumlar’ın altın satışı
Ardından Kıbrıs Rum Kesimi’nin altın satışı kararı piyasalarda satışları hızlandırdı. Her ne kadar Rum Kesimi’nin satacağını duyurduğu altın miktarı 400 milyon euro gibi küçük bir meblağ olsa da, “İspanya, İtalya ve Portekiz gibi ülkeler de piyasaya yoğun olarak altın sürecek” dedikodusunu artırdı ve satışlar hızlandı.
Dünkü düşüşün temel sebebi ise Çin’den gelen beklentilerin altındaki büyüme verisi oldu.
Petrolü de vurdu
Dünyanın motoru Çin’in beklenenden düşük bir büyüme rakamı açıklaması tüm emtia fiyatlarında satışı beraberinde getirirken, altındaki düşüşü de hızlandırdı. Dün brent ham petrol fiyatlarında da 2 dolar civarında düşüş gözlemlendi. Ham petrolün fiyatı, Temmuz’dan bu yana gördüğü en düşük seviyeye, 100.02 dolara geriledi.
Bakır ise son 10 ayın en düşük seviyesine geriledi ve tonu 7.273 dolardan işlem gördü.
Tokyo ve Şangay borsalarında işlem gören kauçuğun da yüzde 5-yüzde 7 oranında değer kaybettiği gözlendi.
Cumhuriyet 672 liradan 553 liraya geldi
Nisan ayı ile birlikte düğün mevsimi de başladı. Altın fiyatlarındaki düşüş düğün sahibini üzerken, altın takacak eş dost akrabayı ise sevindirecek. Cumhuriyet geçen eylül ayında 672 liradan satılıyordu. Geçen haftaki fiyatı bile 600 liranın üzerindeydi. Ancak sert düşüşten sonra dün Kapalıçarşı’da Cumhuriyet altını 553 liradan kapanış yaptı.
40 yıllık borsacıyım, ben böyle düşüş görmedim
1974 yılında sermaye piyasalarıyla ilgilenmeye başladığından bu yana altın alım satımı üzerine uzmanlaşan Dennis Gartman, “40 yıllık borsacıyım, son 2 seansta yaşananlara benzer bir düşüş bunca yıllık iş hayatımda daha önce hiç görmedim” diye konuştu. 1987’den bu yana yayımladığı The Gartman Letter adlı blogu özellikle bu değerli madene yatırım yapanlar tarafından yakından takip edilen Gartman, “İnsanlar hesaplarında meydana gelen zararı kendi gözleriyle gördüklerinde, borsa çok şiddetli satışlara sahne olacaktır” uyarısında bulundu.
Altındaki bu düşüş, çok sayıda altın şirketinin piyasa değerini de eridi. Avustralya merkezli Kingsgate Consolidated hisseleri yüzde 15, Newcrest Mining hisseleri yüzde 8 düştü.
1900 doları görmüştü
Şangay merkezli Zhongjin Gold hisselerinin değer kaybı yüzde 6.5, Zhaojin Mining ise yüzde 9’u buldu.
Aslına bakılırsa, altındaki düşüş geçtiğimiz hafta başlamıştı. Yani, Çin’deki gelişmeler işin sadece tuzu biberi oldu.
Geçtiğimiz hafta Güney Kıbrıs’ın, Troyka’dan alacağı 10 milyar euroluk kurtarma paketini desteklemek için 13.9 tonluk altın rezervinin 10 tonunu yani 400 milyon euroluk kısmını satmayı planladığını açıklamasının ardından Cuma günü 1.427 dolara kadar gerileyerek Nisan 2011’den bu yana en düşük seviyeyi görmüştü.
Uzmanlar, altının son 12 yıldır ilk kez ‘ayı piyasası’ olarak değerlendirilebilecek hal aldığı konusunda hemfikir. Altının en son 2011 yılının Eylül ayında zirve yaptığında onsu 1.900 dolardan işlem gördüğünü hatırlatan uzmanlar, değerli madenin o günden bu yana yüzde 25 değer kaybettiğine işaret etti.
İki günde 33 milyar $ kaybettik
Hindistan’dan sonra altına en çok yatırım yapan ülke konumundaki Türkiye’de vatandaşın yastık altında yaklaşık 4-5 bin ton altını olduğu tahmin ediliyor.
Hesabı 5 bin ton üzerinden yaparsak bu 160 milyon 771 bin ons altın demektir. (Bir ons altın 31.1 gram) Dolayısıyla iki işlem günü önce yani altının ons fiyatı 1.570 dolar iken, Türkiye’de yastık altında bulunan altının ekonomik ederi 253 milyar doları buluyordu. Ancak dün 1.375 dolarlık ons fiyatı üzerinden yapılan hesapta toplam değer 220 milyar dolara geriledi. Yani yastık altında 33 milyar dolarlık kayıp var.
http://www.borsaaltin.com/altin/40-yillik-borsaciyim-boyle-dusus-gormedim-h9029.html
Sayın ziyaretçi biliyor musunuz? Bu yazı sizden önce kişi tarafından okundu.