EKONOMİ KANALLARINI CANLI İZLEYİN

Gram Altın Fiyatı
Gram altın son yıllarda internet bankacılığı etkisiyle yatırımcıların gözdesi oldu. Canlı takip etmek isteyenler için sayfamızda gram altın fiyatı ve grafikleri bulunuyor.Sayfamızı arada bir yenilerseniz yeni fiyatları görebilirsiniz.

Altın fiyatları düşer mi yükselir mi?



Altın, Fed’in ilave teşvik açıklayacağı söylentisinin metale olan talebi arttırmasının ardından son 4 seansta 3. kez yükselerek 1732 dolar oldu.

Yarın başlayacak Federal Açık Piyasa Komitesi 2 gün boyunca devam edecek ve Fed yetkililerini,
politikalarını gözden geçirmek için bir araya getirecek. Başkan Ben S. Bernanke, geçtiğimiz ay yaptığı konuşmada işsizliği düşürmek için parasal genişlemenin 3. turuna gidilebileceğine işaret etti.

Chicago merkezli Archer Financial Services piyasa stratejisti Adam Klopfenstein, “Önümüzdeki 48 saatte gelişecek olayların beklentileriyle daha çok insan altına yöneliyor” dedi. Klopfenstein, piyasanın 3. tur parasal genişlemeyi şimdiden fiyatlandırmaya başladığını ve Avrupa üzerindeki belirsizliğin de altına yardım ettiğini ifade etti.

Altın fiyatları FED Başkanı Ben Bernanke’nin yarın yapacağı toplantıdan parasal genişleme beklentisine odaklandı.

QE3 gelmezse altında sert satış mı olacak, alım fırsatı olarak mı değerlendirilmeli?

CNBC-e kanalına altın fiyatları hakkında değerlendirmede bulunan Garanti Bankası Altın ve Para Piyasası Uzmanı Alper Kalyoncu, ” Altını şu anda parasal genişlemeyi fiyatlıyor. Fed parasal genişlemeyi aralık ayına bırakırsa fiyatlar biraz geriler. Stratejiler altın fiyatlarının yukarı gideceğini gösteriyor. ” dedi.
Credit Suisse altın fiyatları tahminini 1850 dolara yükseltti

Credit Suisse, teknik açıdan önemli seviyeleri yukarı yönlü kıran spot altın için 3 ve 12 aylık tahminlerini yükseltti.

Credit Suisse, 1700 ve 1720 dolar/ons dirençlerini kıran spot altın için 3 aylık tahminini 1650 dolar/ons seviyesinden 1775 dolar/ons’a, 12 aylık tahminini 1620 dolar/ons’tan 1850 dolar/ons seviyesine çıkardı.
UBS altın fiyatı tahminini 1800 dolara yükseltti

Dünyanın en büyük ekonomilerinde kötü gelen veriler, parasal genişleme beklentilerinin artmasına neden olarak altındaki yükselişin süreceği öngörülerinin artmasına neden oluyor.

UBS, FED’den gelecek parasal genişleme beklentileri nedeniyle Altın için bir aylık fiyat tahminini 1,700 dolar/ons’tan 1,800 dolar/ons’a çıkardı.
Mehmet Ali Yıldırımtürk: Altın fiyatlar geri gelebilir

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk “Ekim ortalarından sonra altının yavaş yavaş gerilemesini bekliyoruz. Şu anki yükselişin fiziki talepten kaynaklanmadığını düşünüyoruz” dedi . Global yükselişe rağmen iç piyasada 24 ayar gram altının 100 TL direncini kıramadığını kaydeden Yıldırımtürk, “Cumhuriyet Altını’nın fiyatının da 700 lira seviyesini aşmayacağını bekliyoruz. Piyasada şu anda Cumhuriyet Altını’ndan çok gram altına talep var. Kilogram bazında da, dış piyasada olan 55 bin 550 dolar olan altının kilosu Türkiye’de 55 bin 400 dolardan işlem görüyor. Bu 150 dolarlık fark talep eksikliğinden kaynaklanıyor” dedi.
Özcan Halaç: Uzun vadede yükseliş olabilir

İstanbul Altın Rafinerisi Başkanı Özcan Halaç, ABD seçimlerinin önümüzdeki dönemde altının yükselişinde etkili olacağını belirterek, şunları söyledi: “Seçimin ardından ABD’nin İran politikası önemli olacak. Ayrıca dünyada merkez bankaları para basmaya devam ettikçe de altındaki yükseliş sürecek.

İç piyasada ise, global gelişmelere paralel bir seyir bekleniyor. Türkiye’de fiyatlar ani iniş-çıkışlarda biraz geriden gelebilir. Ancak uzun vadede yükselişin sürekli olacağını düşünüyoruz.”
Altın fiyatları yükselecek mi? Güncel altın fiyatları yorumları 11.09.2012
Destek FX

Çin Avrupa ve ABD merkez bankalarının genişlemeci politika söylemleri Altın’da güçlü alımlara neden oldu. Sabah saatlerinde 1730 seviyelerden işlem gören sarı emtia’da alıcılar hala güçlerini koruyorlar. Yükselişlerde 1740 – 1750 dirençleri gün içinde görülmek istenebilir. Geri çekilmelerde ise 1725 güçlü bir destek seviyesi olarak karşımıza çıkacaktır. 1725 desteği kırılması halinde satışlar artabilir ve 1710 – 1704 destekleri hedef haline gelebilir.
FinanOnline – Okan Aybar

Altın direncinden dönse de destekleri tutar

Dünyanın geneline yayılmış bir güvenli liman ihtiyacı belirmişken fonların gelecekle ilgi olumlu beklenti içinde olmaması bu durumun varlığını sürdürmesine ve sonuç olarak da altının da yükselmesine neden oluyor. Güvenli liman ihtiyacının artmasının ardındaki asıl ekonomik neden enflasyon beklentilerinin dünyada reel gelirlerin azalmasına neden olabileceğinden kaynaklanıyor. Reel gelirlerin azalması ekonomik daralmaya ve bunun da bütçe açığı veren ülkelerin durumlarının iyileşemeyebilecek olması altın alan fonların altına talep göstermesine neden oluyor. Bu durum kısa vadede doların olası yükselişiyle tersine dönebilir ama dönse de altındaki düşüşler kritik desteklerin kırılmasına neden olmayacaktır. Bu nedenle kısa vadede dolar ve dolar faizlerinin olası yükselişine ve mal fiyatlarının da gerileyebilecek olmasına bağlı olarak altının az bir miktar gerileyebileceğini düşünüyorum ama dediğim gibi ilk destek seviyesinden altın yeniden yükselecektir.

Günlük Strateji: 1748’in üzeri kırılmadığı sürece, 1745 seviyesinden 1699 Dolar hedefiyle satış yapmak üzere beklenebilir.
Alper Kalyoncu: Altın fiyatlarında yukarı yönlü bir trend var

Garanti Bankası Altın ve Para Piyasası Uzmanı Alper Kalyoncu,“Altının ons fiyatının yıl sonuna kadar 1.700-1.750 dolar seviyesine çıkması bekleniyor. Altın fiyatlarında yukarı yönlü bir trend var. Aşağı yönlü bir düşüş pek beklenmiyor”

Kalyoncu ayrıca, “Petrol fiyatları da yükseliyor, bu da altındaki fiyat artışını destekliyor. Özellikle ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke’nin parasal genişleme sinyallerini vermesi, tarih vermese de yakın bir zamanda yapılabileceği yönünde yorumlanan konuşması da altın fiyatlarına destek veriyor. Yıl sonuna kadar 1.700-1.750 dolar seviyesine kadar altın onsunun çıkması bekleniyor. Altın fiyatlarında yukarı yönlü bir trend var. Aşağı yönlü bir düşüş pek beklenmiyor. 1.600 dolar seviyelerinde bir destek noktasını buldu. Daha aşağıya gitmediği görüldü ve daha aşağıya gideceğini öngörmüyoruz.” belirtti.
JPMORGAN, ALTIN FİYATLARINDA 1.800 DOLAR BEKLİYOR

JPMorgan, ABD’de reel faiz oranının negatif olması, Avrupa’daki riskler ve OrtaDoğu’daki istikrarsızlık nedeniyle altın fiyatında yukarı hareketin devam etmesinin beklendiğini bildirdi. JPMorgan, spot altın fiyatının yıl sonuna kadar 1.800 Dolar/ons seviyesine doğru hareket etmesini beklediğini belirtti.

Goldman Sachs emtia araştırmaları birimi başkanı Jeffrey Currie de 2012 yıl sonu için altın fiyatını 1840 Dolar/ons olarak tahmin etti.
Altın fiyatları düşer mi?

Analistlere göre, ECB hamleleri hayal kırıklığı yaratırsa altında yaşanan son rallinin uzun sürmesi olası değil.

CEF Holdings CEO´su Warren Gilman, Batı´daki politika yapıcılarının hamlelerine dair netlik olmadığından rallinin adil olmadığını düşünüyor.

CNBC’ye konuşan Gilman, “Daha fazla konuşma ve çok az somut hamle bekliyorum. Avrupa´nın çözüm bulmadığı ve çözümün yakın olmadığı görülürse altında düşüş bu hafta da başlayabilir.” dedi.

Compass Markets CEO’su Andrew Su, altında dramatik bir düşüş yaşanabileceğini, ECB’nin tahvil alım programına dair belirleyici bir plan açıklamayacağını düşünüyor. Barclays baş teknik analisti Dhiren Sarin, 1700 seviyesindeki psikolojik engel sebebiyle altın fiyatlarında gelecek günlerde bir geri çekilme olabileceğini, fakat daha sonra yükselişin olacağını belirtti.
Altın fiyatları neden yükseldi?

Bankalarda milyon dolarların döndüğü seans odalarından, küçük yatırımcı’nın oturma odasının son haftalardaki ortak konusuna dönecek olursak, her kesimin yanıtını merak ettiği soru şu:

İşlemciler biraz daha derinlikli bir soruyla, analitik bir yanıtın peşinde:

Altının ons fiyatı 1.900′lerden, dünyadaki ekonomik ve siyasi riskler devam ettiği halde nedne hızlı bir şekilde 1.500′lere geriledi? Ve şimdi niye aynı risklerde pek de olağanüstü bir değişim, eksilme ya da artma yaşanmamışken neden yükselmeye başladı?

Yatılanması gerçekten zor sorular. Fakat diğer yandan da altın durduğu yerde durmuyor ve sürekli bir hareket halinde. Bu nedenle her kesimin kafasındaki soruları karşılayacak yanıtlar bulabilmek için hem dünyanın izlediği bir yatırım uzmanı olan Jim Rogers’la, hem son yıllarda ortaya çıkardıkları altın fonları ile yatırımcı sayılarını hızla artıran bankacılık çevreleri ile ve hem de Türkiye altın piyasasının gerçek anlamda nabzının attığı Kapalıçarşı’nın kurt kuyumcularıyla konuştuk.

Öncelikle altının neden yükseldiğine ilişkin gelen yanıtlardan çıkar ortak kanı şu: ABD’de Avrupa’yı, hatta krizde küresel büyümenin lokomotifi olarak görülen Çin’e kadar gelişmiş ülkelerde ekonomik büyüme beklendiği gibi gitmiyor. Ekonomileri canlandırma misyonunu merkez bankaları üstlenmiş bulunuyor. Bunun için uygulanması olası yeni destek programları piyasalarda tedirginlik yaratıyor.
Riskli bir dönem

Yatırımcı bu dönemi riskli buluyor ve işte tam da böylesi dönemlerde gidip demir attığı havuzu yükselişe geçiyor. Üstelik daha bu destek paketlerinin ne olacağı açıklanmadı bile. Yatırım uzmanları Amerika ve Avrupa Merkez Bankaları FED ve ECB’nin uzun süredir sinyalini verdiği yeni teşvik programının ayrıntılarını açıklaması halinde altın fiyatlarındaki yükselişin hızlanmasını bekliyor.

Ancak bu yükseliş geçen yılki gibi tarihi 1.920 ons/dolar zirvelerine kadar gider mi, yoksa yılbaşından bu yana her çıkışta görülen geri çekilmeler mi yaşanır? Yukarıda görüşünü aktardığımız Jim Rogers gibi düşünenlerde var piyasada.

Fakat tam tersi altının oldukça primli olduğunu (yüzde 50) bu balonun kısa vadede biraz daha şişebileceğini ama uzun vadeli bir yatırım aracı olarak altına yönelenlerin hüsran yaşayacağını düşünenler de…
Altın fiyatları nereye kadar çıkar?

Bu süreçte özellikle yatırım amaçlı altına talebin arttığı görülüyor. Ayrıca altın borsası yatırım fonlarına girişlerin de belirgin bir şekilde artması dikkat çekiyor.

Peki altın, aylardır gidip geldiği 1.530 – 1.640 dolar bandına mı geri dönecek, yoksa bu yükselişin arkası gelecek mi? Yükseliş nereye kadar sürer, gerekçeleri neler? Her çıkışın bir inişi var mı?

Başta söyleyelim; ekonomistler, son üç yıldır uygulanan parasal genişlemelerin, ilk turdaki genişlemeden daha az etki gösterdiğinde hemfikir bir tablo çiziyor. Analistler genel olarak, altının kısa vadeli kâr satışlarına karşın uzun vadede yükseliş trendini korduğu yönünde görüş bildiriyor.

Temkinli analizler, altının onsu için 1.680 – 1.690 dolar bandında kâr satışlarının oluşmasının güçlü olduğunu ortaya koyarken, olası kâr realizasyonlarından teknik olarak 1.635 – 1.615 ve 1.590 seviyelerinin destek noktaları olarak gösteriyor. Yükselişlerde ise teknik gösterler 1.667 dolarda ciddi bir direnç olacağı bekleniyor. Bu direnç aşılamazsa fiyatlar 1.646 dolara doğru da yaklaşabilir.
“Kısa vade için alınabilir. Uzun vade için uzak durulmalı”

AFA BORAN / Amwal Katar Genel Müdür Yardımcısı

“Altını bir yatırım aracından öte spekülatif paranın değerini koruma amacı olarak görüyorum. Çünkü altın ne hisse senedi ne de bono gibi temettüsü ya da kuponu olan bir yatırım aracı değil. Ne de demir çelik gibi kullanım ihtiyacı olan bir emtia. Yatırım açısından asıl varoluş sebebi arzının nispeten sınırlı oluşu ve merkez bankalarının para basıp paranın değerini düşürdükleri bir dönemde, değerini koruyacak bir varlık olması. Bunu iyi anlamak, bence değerini doğru belirlemek açısından çok önemli.

Zaten altının geçmiş 50 yıllık tendine de bakarsanız genelde para arzının arttığı ve enflasyonun yüksek olduğu dönemde (yani paranın değerini yitirdiği dönemlerde) daha çok rağbet aldığını görebilirsiniz. Ve haliyle sıralar altın fiyatları zirvede. Bu bahsettiğim şekilde bakınca uzun vadede olması gereken seviyeye kıyasla yaklaşık yüzde 50 civarı primli olduğunu görüyorum. Bu tespit bilhassa uzun vadeli bakış açısından önemli. Yarın olmasa da bir gün bu balon sönecektir. Kısa vadede parasal genişleme devma ettiği için belki (önümüzdeki 1-2 yılda) daha da primli olabilir.

Fakat uzun vadede yatırım olarak kesinlikle uzak durulması gerekir. Kısa vadeli spekülatif bir tahminde bulunacak olursam ekonomiler kötü gittiği sürece altın da iyi gidecektir.

Daha uzun vadede ekonomilerin kalıcı şekilde düzeldiği ve parasal genişlemenin geri çekilmesi konuşulmaya başlandığında ise altından kaçmak lazım. Uzun vadede ilk etapta 1.400, daha sonra 1.200 dolarlı seviyeleri daha makul bir seviye olarak görüyorum.”

Kıvanç ÖZVARDAR / Ekonomist

Kaynak: http://www.patronturk.com/altin-fiyatlari-daha-yukselir-miC
Sayın ziyaretçi biliyor musunuz? Bu yazı sizden önce counter kişi tarafından okundu.