EKONOMİ KANALLARINI CANLI İZLEYİN

Gram Altın Fiyatı
Gram altın son yıllarda internet bankacılığı etkisiyle yatırımcıların gözdesi oldu. Canlı takip etmek isteyenler için sayfamızda gram altın fiyatı ve grafikleri bulunuyor.Sayfamızı arada bir yenilerseniz yeni fiyatları görebilirsiniz.

Döviz Bugün Nasıl Seyredecek



TL ‘nin aşırı değerlenmenin “eşiğinde” olduğunu ve ölçülü bir faiz indirimi yapılabileceğini ifade eden açıklamaların ardından Dolar/TL kurunda hızlı bir hareketlenme görüldü.
1.80 sınırının üzerine hamle yapan kur bu seviyelerde tutunamadı ve günü 1.80 altında tamamladı.
Ancak, bu sabah Yunanistan belirsizliği nedeniyle 1.80TL üzerinde olan kurun 1.8050 üzerine çıkmasını şu an için beklemiyoruz. Kısa vadeli aşağı yönlü görünümde halen bir değişim olmadığı gibi gün içi göstergelerin aşırı alımda olması gevşeme eğilimi olabileceğini göstermektedir.
Egemen Menkul FX Bülteni
Yunanistan Kararı 20 Kasım’da…
Dün geceki Eurogroup toplantısından beklendiği gibi Yunanistan konusunda kesin bir karar çıkmadı, 20 Kasım’da karar çıkması kararı çıktı diyebiliriz.
Özellikle AB yetkililerinin Yunanistan için oldukça övgü dolu konuşması 20 Kasım’daki toplantıda yardım diliminin serbest bırakılması kararının çıkacağı şeklinde yorumlanabilir. 19’unda Almanya parlamentosunun Yunanistan yardımını oylayacağını da not olarak belirtelim.
Eurogroup Başkanı Juncker’in Yunanistan için 120% borç/GSYH hedefini 2020’den 2022’ye kaydırıyoruz demesi de olumluydu.
Ama IMF’nin açıklamaları Juncker’den ayrıştı. IMF Başkanı Lagarde’ye göre ufak tefek de olsa Yunanistan’ın hala halletmesi gereken detaylar var. Ayrıca IMF 2020 hedefi için de diretiyor.
Ayrıca 2 yıllık ek süre ile gelecek 32 milyar Euro’luk fonlama açığının nasıl kapatılacağı hala belli değil, 20 Kasım’daki toplantıda bu konunun çözülmesi planlanıyor ama Euro Bölgesi’nde her şey plana göre işlemediği için piyasanın tedirginliği devam ediyor.
Yunanistan Maliye Bakanı Kasım sonu Aralık başı yardım diliminin gelmesini beklediğini açıkladı ama piyasa IMF ve AB arasındaki görüş ayrılıklarını çok sevmedi ve EURUSD gece 1.2675 seviyesine kadar geriledi. (1.2740 seviyesinin geçilememiş olması ise dünkü raporumuzun aktifleşemediğinin de altını çizelim)
Yine de bu düşüşün daha çok Asya borsalarının etkisiyle olduğunun altını çizelim. Şirketlerin büyüme beklentilerini aşağı revize etmeleri ile risk iştahının yine dip yaptığı bir seans oldu ve Asya borsaları 4. gün üst üste düşüş yaşadılar.
Çin’de konut sektörüne yönelik vergilerin uzatılabileceği haberi ise Şangay endeksini gecenin kaybedeni yaptı.
Önemli ABD verilerinin olmadığı günde Avrupa seansının kritik verileri İngiltere tüketici ve iretici fiyat endeksleri ile Almanya ZEW güven endeksi olacak.
DovizDestek.Com
YUNANİSTAN’A YARDIMCI OLACAK HAMLELER…
Yunanistan 2 senelik süresini aldı ve artık kredi dilimini de aldıktan sonra kemer sıkarak,özelleştirmeye giderek kendi ayaklarının üstünde durmaya çalışacak.Bunlar yetecek mi?Herkes Yunanistan en azından şimdilik kurtulur ama sonra yine sıkıntı yaşar demekte..Bunun üstesinden gelmek zor olsa da,Yunanistan dışında da kurumlara ve liderlere görevler düşüyor.
Troyka raporunun taslağı Yunanistan elinden geleni yapıyor,istediği sürenin verilmesine sıcak bakılmalı dese de Yunanistan’ın normal hayata 2014 ten önce dönemeyecek olması yüzünden nakit ihtiyacının 17 milyar euroya dek çıkabileceği rapora yansımış durumda.Bu durumda Yunanistan elinden geleni yaptı demekten öteye birşeyler yapmak gerek.Şu anda Yunanistan kasası Cuma günü tamtakır oluyor.İstenilen rakam 5 milyar euro..Ama Yunanistan’ın ihalelerde bulabileceği rakam bu kadar olacak mı.Günün sorusu bu.Bu aradaki rakamın ani olarak sağlanması bile sıkıntının çözümü anlamına gelmeyecek..Bu yüzden gerek euro için gerekse gelecek için ani çözümün dışında kalıcı çözümünde üretilmesi şart gibi durmakta..Bu konuda çeşitli yaklaşımlar piyasada tartışılıyor..Bunların içinden en olabiliri ECB nin geri alım programını yürürlüğe koyması gibi duruyor.Plana destek de var.İşte Yunanistanla ilgili gelişmelerde tartışılanlar..
29 Ekim’de Almanya’nın fikir değiştirerek ECB nin Yunan tahvillerini geri alım programına sıcak baktığı söylenmişti..Bir anlamda bu yürürlüğe girecek gibi duruyor.ECB den gelen en son haberler de Yunanistan tahvillerinde değişkenliğe sıcak bakması ve teminat olarak daha düşük kademede görünen tahvillerin kabul edilmesi ile ilgili..Bu tabi ki teminat verme kolaylığı yaratacaktır Yunanistan’a ..Gelişme önemli..Almanya ile ECB nin fikir birliğinde olması da..
Bu konuda bir diğer gündem Yunanistan’ın borçlarının belli bölümünü sıfırlamak idi..Bu durumda herhangi bir değişiklik yok.Gündeme geldiği günden beri tepki toplamış durumda..
Yunanistan bankacılık sektörünün yeniden sermayelendirilmesinin ESM ye devredilmesi ise şimdilik Yunanistan’ın borç yükünü azaltabilecek bir hamle olarak sadece fikir olarak dolaşmakta.Gündemde yer bulması zor gözüküyor.
ECB nin masada tuttuğu faiz indirimini bir an önce hayata geçirmesi..Bu opsiyon özellikle Aralık faiz kararından önce piyasada yankı bulacak gibi duruyor.Maksat sadece Yunanistan a yardım değil..Bu konunun ciddi ciddi tartışıldığı bir ortamdayız aslında..
ECB nin Yunanistan tahvillerinden kazandığının Yunanistan’a iadesi de gündeme geldi ve tartışıldı.Olmaz diye birşey yok..Ama rakam Yunanistan’ın derdine derman değil..
Yunanistan’ın sürekli gündemde tuttuğu özelleştirme yetkisinin AB bünyesine devredilmesi ve kontrolünün gerçekleştirilmesi..Bu konu Yunanistan’da tansiyon yaratıyor ve bu konunun en büyük savunucusu Merkel’e tepkilerin arkasındaki en büyük neden bu..
Yepyeni bir yardım programı ise ,belki de sıcak para değil yeniden yapılandırma ile ilgili.Ama IMF bu konuya sıcak değil..Dünkü açıklamalarında çabuk değil kalıcı ve gerçekçi çözümden yana olduklarını açıkladılar.
Euro..Yunanistan ‘ın gelişmeleri ile ona güvenenleri hep yanılttı.Bakalım bugünkü gelişmeler sonrasında umutlanabilecek ve en azından bu sene Yunanistan sıkıntısı yaşamayacağım rahatlığı ile oh diyebilecek mi?Bugünkü Yunanistan ihalelerine bu gözle bakacağız.
Venn Danışmanlık
Sayın ziyaretçi biliyor musunuz? Bu yazı sizden önce counter kişi tarafından okundu.