EKONOMİ KANALLARINI CANLI İZLEYİN

Gram Altın Fiyatı
Gram altın son yıllarda internet bankacılığı etkisiyle yatırımcıların gözdesi oldu. Canlı takip etmek isteyenler için sayfamızda gram altın fiyatı ve grafikleri bulunuyor.Sayfamızı arada bir yenilerseniz yeni fiyatları görebilirsiniz.

Dip Yapan altın daha da düşer mi?




Krizde ‘güvenli liman’ denilen altın, 1 günde yüzde 5 değer kaybetti. Ons fiyatında 1.445 dolarlık seviye kritik. Cuma’dan kalan son satışların da bugün-yarın yapılacağını bekliyorum.

Cuma günü yurtdışında altın fiyatları yüzde 5’ten fazla değer kaybederken gün içinde en yüksek-en düşük farkı da yüzde 5.37’ye ulaşmış. Bir gün için çok büyük bir düşüş bu. Üstelik günü de 1.482 ile Cuma günü görülen en düşük yere yakın kapatmış durumda. Altındaki bu hareket doğal olarak gümüşü ve endüstriyel metalleri de vurdu. Gümüş yüzde 6’dan fazla düşerken, endüstriyel metaller yüzde 2.2’yi aşan kayıplarla karşı karşıya kaldı.


Güvenli liman mı?

Malumunuz altın ile aram pek iyi değil. Geçtiğimiz yıl da dahil, hemen herkes altın fiyatları yeni rekorlar kıracak derken ben, altının ons fiyatının 1.450 dolarlara gerileyeceğini iddia ediyordum.

Cuma günü itibarıyla bu ‘ilk hedef’ seviyeye az kaldı! Altındaki bu denli sert düşüşün ardında bir çok sebep söylenebilir. Bana göre asıl sebep altın üzerine söylenegelen ‘şehir efsanelerinin’ ‘vadesinin dolmasıydı’. Krizde ‘güvenli liman’ denildi, güvenli liman bir günde yüzde 5 değer kaybeder mi? ‘Enflasyona karşı koruma’ dendi, bir türlü beklenen enflasyon gele-mediği gibi krizle birlikte batı ekonomileri ve Japonya deflasyonla mücadele eder hale geldi. Yarınki fiyatının, bugünden düşük olacağını beklediğiniz bir şeyi bugünden alır mısınız?

Son olarak da para sistemi dağılacak, altın yerini alacak deniliyordu. Değil para sistemi dağılmak, tüm sistem o paralara ‘bağımlı’ hale geldi. En azından kısa vadede. Teknik olarak bakıldığında 1.525 çok önemli bir destek idi. Bu seviyenin aşağı kırılması; üstelik de bunun tek günde ve çok hızlı olması, altındaki ‘zarar durdurma’ satışlarının devreye girmesi de hareketi hızlandırdı.

Haftanın ilk günlerinde 1.445-50 seviyesi kritik. Seviyenin ilk denemede ‘korunacağını’, Cuma’dan kalan son satışların da bugün-yarın yapılacağını ve paniğin bir parça yatışmasını bekliyorum. Bu seviye aynı zamanda 200 günlük Hareketli Ortalama’ya (HO) da yakın olması açısından önemli! Buradan bir düzeltme gelebilir. Ancak bu düzeltmenin de (dibin neresi olduğuna göre değişecek!) altını 1.510-40 seviyesinin üzerine taşıması zor görünüyor.
Sonrasında mı? Sonrasını ne siz sorun, ne ben söyleyeyim.


http://finans.gazetevatan.com/portal/ISE/getDetailsStory.html?storyId=206355&goToHomePageParam=true&siteLanguage=en
 
Sayın ziyaretçi biliyor musunuz? Bu yazı sizden önce counter kişi tarafından okundu.